Servei d’Ajuda Domiciliària
Què és el Servei d'Ajuda Domiciliària (SAD)?
AFMADO- SAD és un recurs de l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona especialitzat en l’atenció domiciliària, que vol oferir a la població un servei professionalitzat, de qualitat, que busca l’excel·lència i sense ànim de lucre. Amb l’objectiu d’integrar les necessitats socials i de salut de les persones.
Ens centrem en la satisfacció de les necessitats de les persones en situació de dependència en quant a atenció, acompanyament i formació per tal de garantir al màxim: un envelliment satisfactori, un assoliment de la màxima capacitat d’autonomia, o bé un assoliment de final de vida digne. Incloent dins del procés les famílies i/o persones cuidadores.
Els nostres valors:
Professionalitat: personal format i qualificat
Personalització i individualització
Igualtat d’oportunitats
Coordinació
Compliment de la normativa
Innovació en els processos
Prestació del servei
El Servei d’Ajuda Domiciliària (SAD) són totes aquelles tasques o activitats que tenen lloc en el context de la llar de la persona. El qual està destinat a donar ajuda, suport, suplència i acompanyament a les persones (així com famílies o cuidadors) amb deficiències, incapacitats o desavantatges; les característiques de les quals són la manca d’autonomia o de recursos per fer front, d’una part, a la satisfacció de les necessitats bàsiques, i de l’altra, a la realització de les activitats de la vida quotidiana en una població cada vegada més envellida o amb necessitats més complexes.
En aquest marc un SAD com el que s’ofereix, pot fer viable que la persona visqui en el seu domicili el major temps possible amb qualitat de vida, aconseguint un envelliment satisfactori, promocionant l’autonomia o arribant a un final de vida digne.
Els serveis que s’ofereixen tenen caràcter assistencial, preventiu, rehabilitador i socioeducatiu. S’adapten al màxim a la persona i la seva situació vital actual, individualitzant en cada cas. Amb una prestació els 365 dies de l’any, atenent els canvis que hi puguin haver integrant-los al màxim a la vida de les persones.
SERVEI D’AJUDA A LA PERSONA
Llevar, enllitar, transferències i mobilitzacions en general; higiene corporal i/o íntima a wc, dutxa, llit…; rentar i assecar cabells; canvi de bolquers/ col·lector; afaitar i tallar ungles; vestir i desvestir; alimentació; col·locació de mitges compressives, pròtesis, proteccions, entre d’altres tasques.
SUPORT EN LA LLAR
Acompanyaments, preparació àpats, llistes de la compra; canvi de llençols,realització del llit i supervisió de l’entorn.
GESTIÓ DE L’ENTORN
Utilització de ajudes tècniques: grues, transfers, DP, cadires multifunció, llits articulats… Assessorament per millorar l’accessibilitat i minimitzar les barreres arquitectòniques.
CURES D’INFERMERIA
Valoració holística i periòdica de la persona en el seu entorn, embenats, cures de ferides, preparació i administració de medicació, administració d’injectables, cura d’ostomies, cura de traqueostomies, cura de PEG, cura i control de sondatge vesical, evacuacions, prevenció i cura d’úlceres per pressió, prevenció de caigudes, atenció al final de vida, suport emocional, control i seguiment de constants, entre d’altres tasques.
FORMACIÓ I ORIENTACIÓ
Formació, assessorament i/o acompanyament familiar; formació de cuidadors no professionals amb l’objectiu de proporcionar coneixements, habilitats i actituds que permetin una adequada atenció a la persona en la seva nova etapa vital.