Comunicat de la Junta Directiva d’AFMADO 22/03/2020

Benvolguts socis i sòcies d’AFMADO:

Des de l’associació no deixem de procurar estar al vostre costat en uns moments tan difícils.

Sentim en el nostre cor el patiment i neguit de molts/es de vosaltres enfront aquest confinament forçat i el que això implica a tots nivells en les vostres vides i les de la vostra família.

N’hi ha de vosaltres que teniu al ésser estimat en una residència, el que vol dir que no podeu estar al seu costat. Aquí apareix un gran patiment emocional: la distància, el no saber… què estaran pensant… Ens fem moltes preguntes, i totes ens neguitegen. Però tingueu la tranquil·litat que les professionals de les residències estan fent el 200% perquè estiguin el millor atesos possibles, i ells no ho viuen tan malament. Ja sabeu que totes les monedes tenen dues cares, una de bona i una de dolenta, i en aquest cas, el fet de patir la malaltia també implica que la seva capacitat d’entendre la gravetat de la situació sigui molt baixa.

Emocionalment poden estar tristos, però….és normal, no? És el mínim que pot passar, la realitat és molt crua i ells ens formen part. Hem d’entendre que hem entrat en mode “supervivència” i la prioritat és la seva salut per sobre de tot. Com molts ja feu, sempre podeu trucar, parlar amb ells i fins i tots fer videotrucades i veure’ls i que us vegin. Majoritàriament comprovareu que estan bé. Heu de pensar que ells segueixen vivint a casa seva, amb els seus companys, que es fan companyia més que mai.

Recordeu que els vostres dubtes i plantejaments de com poden estar els feu des de la raó, i ells en canvi els fan des de l’emoció (com em sento ara..) de cada moment. I que la seva capacitat de distracció és molt gran…

També n’hi ha molts de vosaltres que us heu quedat confinats a casa amb el vostre estimat. S’han trencat totes les rutines (que son molt importants per la seva estabilitat emocional) i heu de fer atenció 24h. El trasbals és major i la vostra capacitat de gestió de la situació es fa més difícil. En aquest cas, és necessari reprogramar rutines i fer estones de descàrrega. Amb enginy, i fet servir tots els mitjans que tenim al abast hem d’aprendre a gestionar aquesta situació. És molt normal que ells es posin més nerviosos ja que el vostre estat d’ànim sempre influeix, per això hem de prendre consciència de com estem, de fins on podem arribar, i perdonar-nos aquelles estones de descontrol emocional.

Des de les xarxes es generen diferents recomanacions per a poder passar el confinament a casa.

Us adjuntem els links de dues pàgines webs que ofereixen diferents recursos. La recomanació és que hi entreu, llegiu, remeneu i aneu provant a veure si en algun moment us poden ser d’utilitat.

La primera web es la de CEAFA, la Confederación Española de Asociaciones de Familiares de Alzheimer, de la qual AFMADO en formem part a través de la Federació d’Associacions de Familiars d’Alzheimer de Catalunya, en ella hi trobareu un apartat especial dedicat al Covid-19 amb recomanacions per aquesta situació, la trobareu aquí: https://www.ceafa.es/es/covid-19

La segona web és la de Alzheimer Catalunya: https://alzheimercatalunya.org/blog/

En el seu blog trobem aquest dos articles:
– Què fer aquests dies de confinament?
– Idees per fer amb una persona amb Alzheimer si no podem sortir de casa

Restem a la vostra disposició en aquests dies tan convulsos, per tot allò en que us puguem ajudar.

No oblideu mai que això….també passarà, i que no sabem el forts que som fins que ens veiem obligats a ser-ho! Junts aturarem el Coronavirus!!!

La Junta Directiva d’AFMADO
Vic, 22 de Març del 2020

 

 

 

També informar-vos que posposarem el pagament de quotes de socis fins que s’aixequi l’estat d’alarma i tot torni a la normalitat.

 

 

 

Tags

top